Passasjer i sportsfly

Viktig info til deg som skal ut å fly

Hva er et sportsfly?

Sportsflyging var til å begynne med svært likt flyging som pionerene praktiserte det i flygingens barndom. Det var selve flyturen over landskapet, nytelsen av den ubetalelige utsikten og opplevelsen av frihet som var målet for en sportsflyger. Hensikten var at det skulle være rimelig, være lite komplisert, ha et minimum av byråkrati og fungere som et tilbud til de som ville opp i luften og kjenne på følelsen av å kunne fly over kjente landskap i nærheten. Siden den spede begynnelsen på 80-tallet så har sportsfly utviklet seg til å omfatte et stort spekter av fly innenfor et par fastsatte krav:

  • Det kan maksimalt ha 2 seter
  • Det må ha en minstehastighet som ikke overstiger 45 knop
  • Det kan ikke veie mer enn 600 kilo

Utviklingen innen lette og sterke byggematerialer har ført til svært raske og smekre konstruksjoner som egner seg godt til reisefly.

Dette har gjort at sportsfly i alle sine varianter og prisnivå passer for enhver som er interessert i privatflyging i ren rekreasjon eller til lengre reiser.

De mest moderne sportsfly er utstyrt med glasscockpit og autopilot, og en erfaren yrkesflyger føler seg straks hjemme bak to-tre dataskjermer fullspekket med informasjon.

I andre enden av skalaen finnes rimelige åpne sportsfly, vektskift, gyroplan, sjøfly og en rekke andre variasjoner i forskjellige prisklasser som passer til lommebok og preferanser.